Darth Vader és a Blues

2009.03.14. 15:54

Találtam a Youtube-on egy érdekes Star Wars videót, szerintem érdemes megnézni.

 Eddig nem gondoltam volna, hogy Vader bácsinak sok köze lenne a zenéléshez, de úgy néz ki, tévedtem :)

Legendák

2009.03.14. 03:23

A héten beszélgettünk az egyik ismerősömmel: mitől lesz valaki igazi legenda? Annyi nagy zenész, színész, művész van a világon, és mégsem lesz még az elismertek közül sem sokból igazi ikon.

Rájöttünk, hogy sok esetben azok az emberek lesznek igazi legendák, akik idő előtt meghalnak. Érdekes paradoxon, de ha végig gondoljuk, beláthatjuk, hogy ez tényleg sokszor igaz. Emlékezzünk csak James Deanre, Jimi Hendrixre, Jim Morrisonra vagy Stevie Ray Vaughanra.

Közülük én az utolsót szeretném kiemelni: Stevie Ray Vaughant. Sokan úgy tartják (köztük én is), hogy ő volt a legnagyobb fehér blues gitáros. Egyedi, agresszív stílusa és különleges hangzása több generációra megváltoztatta a blues műfaját, és sok esetben hallgatóit is. Sajnos ő is fiatalon eltávozott az élők sorából, de igyekszem ezzel a pár sorral is megmutatni, hogy bizony a neve örökre beleégett a blues ma már igencsak elfeledett könyvébe.

Sokan játszanak tőle dalokat, de úgy már soha senki nem fogja, ahogy azt ő előadta. Hallgassuk tisztelettel és szeressük tiszta szívvel.

 

Üdv!

Detoxica vagyok, a Blog másik adminja. Szintén blues zenész vagyok, aki azon foglalatoskodik, hogy a magyar blues zenét egy kissé színesebbé, (el)ismertebbé tegye.

Igyekszek majd minél érdekesebb dolgokat ide irogatni. Ha esetleg valamelyik olvasónknak lenne bármi észrevétele, tanácsa, véleménye az oldallal kapcsolatban, nyugodtan küldje el nekünk a bluestrainblog@gmail.com címre vagy kommenteljen!

Az egyik király...

2009.03.12. 19:29

Ha már AC/DC-re nem fogok tudni kijutni, szerencsére kárpótlásként megtudtam, hogy a blues egyik 'királya' is ellátogat hazánkba: B.B. King (rajta kívül: Albert King, Freddie King). A koncert természetesen az arénában lesz (2009.07.16). Érdekes lenne egy többszörös Grammy-díjas előadót a PECSÁ-ba tenni (pedig nagy neveket oda leszervezni itthon szokás).

Szerencsére vannak egész elérhető áron is jegyek, már csak abban kell reménykedni, hogy a zene is jó lesz. B.B. King azért B.B. King természetesen, de valamiért az Államokban elég kommersznek tartják. A pályája alatt nagyon sok zenésszel összeállt, és ezt az 'igazi' blues rajongók homlokráncolással fogadták. Minden zenésznek meg kell élnie valamiből szerintem... Kicsit erről Santana jut eszembe. Ő tényleg mindenkivel, aki éppen populáris összeállt.

Mr. King mesélte az egyik interjújában (Crossroads DVD), hogy amikor ő gyerek volt, olyan faluból jött ahol még áram sem volt. Biztos nem volt egyszerű ideáig eljutni... Én azért mélyen fejet hajtok előtte és a zenéje előtt. Ez az úriember bizony túl van már nyolcvan kemény éven, és még mindig járja a világot. Nem semmi.

Tőle igazándiból nem sok lemezt ismerek, de egy az állandó kedvenceim között van még mindig. Ez a közös albuma Eric Claptonnal: a Riding with the king. Nagyon kellemes, autentikus dalok, igazi blues hangzás, szivarfüst, soroljam még?

A pokol hangja

2009.03.11. 19:01

Már biztos sokan láttátok és hallottátok, de ezt a felvételt képtelen vagyok megunni. A színpadon: Mr. Gary Moore aki megmutatja, hogy is kell ezt szívből csinálni. A felvétel főleg a hangzás szempontjából érdekes, mert jó pár gitár és erősítő megfordult már a kezeim alatt, de én ehhez fogható erősítést még soha nem hallottam sehol.

Szokták mondani, hogy a varázslat a kézben van. Szerintem a kézben 'is'. Az igazi nagy gitárosoknak odaadhatunk bármilyen gagyi gitárt, bármilyen nyomorék erősítővel, az akkor is úgy fog szólni, hogy az ember bekötött szemmel megmondja: ez Hendrix. Mindezek mellett ezen a felvételen hallható, hogy azért koncert és koncert között is lehet elég markáns különbség. Mr. Moore nem gyakran fog Fender gitárt, de olyankor tényleg úgy érzi az ember, hogy leszakadt az ég.

Ez nem Hendrix. Ez valami teljesen más. Hiába azonos a dal, de ilyen dinamikával még nem láttam senkit a Red House-t játszani. Láthatóan elfogult vagyok, ezért elnézést is kérek, de ezzel a célom a népszerűsítés. Unjátok, imádjátok, élvezzétek, utáljátok! Ez már csak részletkérdés. A lényeg hogy hallgassátok!

 

Zsöszví don pápá

2009.03.11. 17:46

Üdv mindenkinek, én leszek az egyik emberke aki írogatni fog ide. Remélem azoknak akik ezt a blogot olvasgatják érdekes lesz, igyekszem majd minnél gyakrabban frissíteni. Zenélek kb. 6 éve szóval valamennyi rálátásom van a dologra szerencsére. Ha valami érdekeset látok az jön majd föl ide azon nyomban.
Addig is áldjon meg a dalai láma benneteket!
 

Elindulunk!

2009.03.11. 16:43

Ez lesz a bluestrain blog! Írogatunk majd mindenféle jót, feltéve hogy sikerül valami emberi formába öntenünk az oldalt.

Igyekszünk!